Other Projects

Back to Catalogue

Donor Alcove

University of Waterloo

Engineering 5 Vision 2010 Donor Alcove
Engineering 5 Vision 2010 Donor Alcove.

A Donor Wall Unlike Any Other

Aesthetec Studio was commissioned to design and build a very unique donor recognition structure for University of Waterloo's Engineering Department's "Vision 2010" fundraising campaign. Housed in the brand-new, state-of-the-art facility Engineering 5, which is home to Waterloo's Department of Electrical and Computer Engineering, Mechanical and Mechatronics Engineering, and Systems Design Engineering, the Donor Alcove is designed to celebrate these disciplines and reflect the architectural design of the building itself.

The semi-circle all-aluminum frame holds 14 columns of clear acrylic name plates. Each column is controlled by robotic servo motors which are attached on both ends. This allows the columns to rotate according to programmed animations. The top rail of the frame is also fitted with 11 sonar sensors for presence detection. As the viewer stands in front of the columns to read the names of the donors, the columns respond by turning towards the viewer. When no one is around, the columns turn and twist in pattern, as if they have a life of their own.

Viewer in front of the Donor Alcove

Sonar sensors w/t customized aluminum housing
					on the top rail of the frame.
Sonar sensors with customized aluminum housing
on the top rail of the frame.

Internal view of the motor assembly use to control
					the name plate columns
Internal view of the motor assembly use to control
the name plate columns

Concept to Completion in 90 Days

The Vision 2010 Donor Alcove was custom designed and built in less than 90 days. From our original concept presentation in July 2010, to the grand opening of the building in October 2010, Aesthetec was able to bring our concept sketches to life thanks to the extraordinary effort and cooperation from our client and vendors.

Original concept
Original concept rendering, with individual twisted columns and motor housing attached to the ceiling.
3D Sketch
Adding a frame to house all the twist bands, making the installation a stand-alone piece, eliminating the need to use and modify the ceiling.
Viewer in front of the Donor Alcove
First installation in the studio
Viewer in front of the Donor Alcove
Final installation in Engineering 5, looking exactly like it was drawn.

Video



More photos from work in progress click here.

Download hi-res photos here.

Credit

Client
University of Waterloo, Faculty of Engineering, Development and Alumni Affairs

Concept, Design, Integration
Aesthetec Studio

Metal Fabrication & Design
Blast Metal Works

Acrylic Cutting & Engraving
Antech Technologies

Acrylic Customized Drilling
JD McNicoll Interiors

Summer Intern
Lauren Javor

Freelancer
Julia Padvoiskis

Photographer
Darren Goldstein